10 tips for bedre privatøkonomi

spartipps_eigenen_berater_sparen20121121193341

Klarer du aldri å spare penger? Må du alltid vente noen dager før lønninga kommer inn? I så fall trenger du et lynkurs i privatøkonomi, for i de fleste husholdninger er det ikke inntekten eller økonomien i seg selv som er problemet – men forbruket. Her er våre ti beste tips for en bedre privatøkonomi.

1. Spar penger på transport

Drivstoff eller transport er en av de største utgiftspostene i mange norske familier. Her kan man enkelt redusere dette ved å kutte antallet biler i familien – eller kutte biler i det hele og det store. Bruk av kollektivtransport (der det er mulig) eller sykkel vil kunne spare deg for ganske mye penger. Her snakker man om mange tusenlapper/årlig!

2. Sett opp et budsjett

Et budsjett vil ikke direkte spare deg for penger, men det gir deg oversikten over økonomien din. Da blir det langt enklere å se hva som er det største pengesluket, og hvor pengene faktisk forsvinner. Og da blir det igjen enklere å ta grep som gjør at du faktisk kan få en bedre privatøkonomi.

3. Lag «matplaner» når dere handler

Ved siden av transport så er mat og forbruk den desidert største posten når det kommer til utgifter for en gjennomsnittlig norsk familie. Mat må man ha, men må man ha så dyr mat, og må man handle fem ganger i uken? Ved å lage en ukentlig matplan der man handler én (maks to) ganger i uken, så unngår man impulskjøpene. Og husk at snacks, søtsaker og brus koster langt mer enn maten i seg selv!

4. Ikke kjøp nytt – kjøp brukt

"Second Hand" - Plakette mit KordelMan vil gjerne unne seg noe nytt, kanskje en ny flatskjerm, eller en ny sofa. Eller noe helt annet. Men behøver dette å være helt nytt? Ved å kjøpe brukt, for eksempel via FINN.no eller Facebook, så kan man finne mye fint til svært reduserte priser uten at kvaliteten nødvendigvis er redusert. Folk selger hyppig, så her kan man få pent brukte gjenstander til en rimelig penge.

5. Spar i det små

Småsparing gjør det langt enklere å sette av litt penger enn hvis man skulle ha spart bare når man hadde litt ekstra å rutte med. Her kan man enten sette et fast trekk på lønna, eller så kan man «mikrospare». I sistnevnte tilfelle vil det da trekkes en liten sum fra kontoen din hver gang du drar bankkortet. Og det er absolutt en fin måte å spare litt ekstra på.

6. Sammenlign lånepriser

Har du boliglån (forbrukslån og kredittkort snakker vi ikke om her, ettersom det skal være en artikkel om bedre privatøkonomi…) så gjelder det å få så lav rente som mulig. Spesielt de siste årene har rentenivået i Norge vært ekstremt lavt, så her kan man sammenligne tilbud fra ulike banker for å få et billig boliglån.

7. Sett penger på BSU

bausparenBSU – eller Boligsparing for Ungdom – er et meget godt alternativ for deg som er under 33 år. Sparer du penger her, så får du en ekstremt god rente på nærmere 4 prosent. I tillegg til dette så får du også skattefradrag på inntil 5000 kroner hvis du fyller opp BSU-kontoen årlig. Det krever at du setter inn 25 000 kroner i løpet av ett kalenderår for å få fullstendig fradrag.

8. Prioriter gjelden

Har du gjeld hos flere kreditorer, for eksempel i form av både boliglån, studielån og kanskje et forbrukslån i tillegg, så gjelder det å prioritere gjelden. Her behøver man ikke å betale like mye på alle lånene, men man bør betale ned den dyreste gjelden først. Mens boliglån og studielån ofte er store summer som må betales ned over lengre tid – samtidig som renten er høy – så kan et forbrukslån prioriteres for å nedbetales kjapt. Da sparer man mye penger på renter og gebyrer!

9. Handle på salg

Når vi sier at du skal handle på salg, så mener vi ikke at du skal raske med deg alt du går forbi i butikken fordi du ser store, gule salgsplakater. Nei, du skal handle det du trenger på salg. Hvis du har behov for noen nye klesplagg eller sko, så skal du naturligvis få lov til å kjøpe deg det, men da skal du gjøre det når det er på salg. Kjøp for eksempel nytt skiutstyr når skisesongen er over, og så videre.

10. Ikke gamble!

For mange så vil det å gamble med penger, eller å spille på nettet, virke som en enkel løsning på å skaffe seg litt ekstra penger. Vel, i noen få, svært få ekstremt sjeldne tilfeller, så vil man kanskje vinne penger på gambling. Men i det store og det hele så vil du tape penger på tipping, spilleautomater og den slags, slik at du like gjerne kan sette av pengene til sparing i første omgang. Tro oss!